И покрај бројните проблеми, најновите проценки укажуваат на насока на намалување на светската побарувачка за нафта.

Меѓународната агенција за енергија (ИЕА) објави дека побарувачката за нафта го достигнала својот врв и наскоро ќе почне да се намалува. Заклучокот се заснова на повеќе факти, меѓу кои е и драстичниот напредок во технологиите кои овозможуваат производство на зелена енергија.

Секако, има и вистински бум во електромобилноста, поради што се зголемува уделот на електричните автомобили на пазарот на нови автомобили. Напредокот е толку голем што решија да ги поправат своите превиди во однос на производството на фосилни горива.

Имено, претходните прогнози беа дека производството ќе го достигне својот врв во 2030 година, а сега прогнозираат дека тоа ќе се случи порано во оваа деценија. Оваа теза јавно ја објави дури и директорот на ИЕА, Фатих Бирол.

„Само врз основа на денешните политички поставки на владите ширум светот – дури и без какви било нови климатски политики – побарувачката за секое од трите фосилни горива ќе достигне врв во наредните години“, напиша Бирол во авторски текст за Фајненшл тајмс. „Ова е прв пат побарувачката за какво било гориво да достигне врв оваа деценија – порано отколку што очекуваа многу луѓе.

Овде, Бирол го нагласува зголемувањето на уделот во производството на електрична енергија од обновливи извори, особено сончевата енергија и енергијата на ветерот, како и намалувањето на зависноста на Кина од јаглен. Конечно, тука се воените настани во Украина кои влијаеја на забрзаната транзиција кон алтернативни извори на енергија.