Масовното убиство што се случи синоќа во околината на Младеновац не е прво во овој регион.

Да потсетиме, според досегашните информации, 21-годишен вооружен маж синоќа убил осум лица, а ранил 13. Напаѓачот У.Б. најпрвин пукал во селото Дубона, а потоа во Мали Орашје и с. Шепшин кај Младеновац. Се стравува дека најмногу жртви има во Мали Орашје.

Пред 10 години, на 9 април 2013 година, исто така во околината на Младеновац, во селото Велика Иванча, слично кривично дело извршил шеесетгодишниот Љ.Ј. Б.. Најпрвин си го убил синот, потоа 41 година, па мајка си, а ја застрелал сопругата во глава во утринските часови, во периодот од 5:30 до 5:00 часот. Потоа отишол во куќите на соседите и роднините и убил уште 11 лица, меѓу кои и двегодишно дете. Ги убил и родителите на бебето.

Кога пристигнала полицијата, тој си пукал во глава. Тогаш 12 лица починале на лице место, а едно во Ургентниот центар.