Vestiplus.mk
+ МАКЕДОНИЈА

Македонија е во портокалова фаза, да се почитуваат мерките за заштита од топлотниот бран порачуваат надлежните

Министерството за труд и социјална политика ги повикува работодавачите, негователите и воспитувачите во градинките, вработените во Центрите за социјална работа, во Црвениот крст да ги почитуваат препораките од Министерството за здравство, за заштита на здравјето и превенирање на последиците од топлотните бранови кои следуваат.

Целата територија на нашата држава ќе биде зафатена со температури од портокалова (алертна) фаза во текот на следните денови, почнувајќи од среда 04.08. до 05.08.2021 година.

Општите мерки кои треба да се почитуваат се следниве:

Ослободување од работните обврски на најранливите групи на населението, како што се бремените жени и лицата на возраст над 60 години.

Во установите за згрижување на децата (градинки) да не практикуваат физичка активност и да не ги изнесуваат децата на отворено во периодот од 11 до 17 часот.

Единиците на локалната самоуправа, Црвениот крст и Центрите за социјални работи во регионите зафатени со топлотниот бран да имаат поактивен пристап и да пружат помош на осамени стари изнемоштени лица и бездомници.

Со оглед на фактот дека одредени ризични производни и технолошки процеси може да претставуваат дополнителен ризик по здравјето на изложените работници, се потсетуваат работодавачи на обврската за почитување на законските прописи од оваа област.

Можеби ќе ве интересира...

Отворен Балкан е наша автентична интерпретација на Берлинскиот процес.

В+

6 начини како да ја вратите силата по коронавирусот

Vesti +

Отворените листи и една изборна единица ќе ја унапредат македонската демократија – Партиите сеуште без компромис за ова свое ветување

В+

Македонски државјанин меѓу загинатите во експлозијата во фабриката во Кочевје

В+

Ќе „одмориме“ од дождот до недела- УХМР со најнова прогноза до понеделник

Vesti +

Маричиќ ја пречека Брнабиќ на скопскиот аеродром

Vesti +