Vestiplus.mk
+МАКЕДОНИЈАТОП ВЕСТИ

Кривична пријава за тројца вработени во ЈСП, украле околу половина милион евра

Управата за финансиска полиција поднела кривична пријава против тројца вработени во Јавното сообраќајно претпријатие Скопје (ЈСП) кои дневниот промет кој им бил доверен не го заведувале соодветно во сметководствената евиденција и го оштетиле претпријатието за близу половина милион евра. Се товарат за кривично дело злоупотреба на службена положба и овластување.

„Во период од 2017 година до 2021 година, спротивно на Меѓународните сметководствени стандарди број 7 и број 8, направиле повеќе книжења во сметководствената евиденција без поткрепа на сметководствени документи, неправилно внеле почетни состојби во сметководствената евиденција и не извршиле усогласување на аналитичката со синтетичката евиденција на приходите и расходите согласно утврден контен план, а паричните средства кои им биле доверени од остварениот дневен промет, ги предале во помал износ во правниот субјект со цел истите да ги присвојат за себе, на начин што го оштетиле буџетот на ЈСП Скопје за вкупен износ од 28,065.476,00 денари“, соопшти Управата.

Кривичната пријава е поднесена до Основното јавно обвинителство Скопје.

Можеби ќе ве интересира...

256 санкции за брзо возење

Vesti +

80 новозаразени, двајца починати – Министерство за здравство го објави најновиот корона пресек

Vesti +

Ужас: Малолетен скопјанец силувал своја другарка

В+

Ковачевски: Избори ќе има во 2024 година во редовен термин, доволно беа избори на секои две години

В+

301 санкции за пребрзо возење

Vesti +

СДСМ продолжува со серијата граѓански трибини „Силно и одлучно кон иднината“

Vesti +