Ковачевски: Со инвестиции во опрема и повисоки плати во здравството до поквалитетна здравствена услуга за граѓаните
Vestiplus.mk
+МАКЕДОНИЈАТОП ВЕСТИ

Ковачевски: Со инвестиции во опрема и повисоки плати во здравството до поквалитетна здравствена услуга за граѓаните

Претседателот на Владата Димитар Ковачевски придружен од министерот за здравство Беким Сали, денеска го посети и отвори одделението за магнетна резонанца во рамки на одделот за рентген во ЈЗУ Општа Болница со проширена дејност – Прилеп.

„Нашата посета на Општата болница во Прилеп е по повод отворањето на одделот во кој е поставен ново набавениот апарат за магнетна резонанца. Одделението со нова магнетна резонанца во Прилеп е дел од приоритетите на Владата и на Министерството за здравство. Освен во човечкиот капитал, сериозно да инвестираме и во опремување и реновирање на здравствените установи. Магнетната резонанца е од огромно значење и придобивка за граѓаните на Прилеп и околината. Во овој оддел од денеска највисока здравствена услуга неопходна за точна дијагностика ќе добиваат околу 120.000 граѓани”, изјави премиерот Ковачевски.

Тој додаде дека после повеќе од 50 години болницата добива модерен апарат за магнетна резонанца и сега ќе може уште полесно и поцелосно да ја остварува својата мисија – да обезбедува квалитетна здравствена услуга за населението од Прилеп, Крушево и Македонски Брод и за целиот овој регион, вклучително и Кавадарци.

Апаратот го обезбеди Министерството за здравство, додека болницата ги обезбеди средствата за градежниот зафат и дополнителната опрема.

Ковачевски истакна дека продолжуваат со инвестиции во јавното здравство за мотивирани здравствени работници и задоволни граѓани.

“Платите на сите вработени во здравството од почетокот на оваа година се зголемија за пет отсто. За оваа намена обезбедени се 600 милиони денари во Буџетот за 2022 година. За четири години основната плата на лекарите специјалисти ја зголемивме за 40%, на медицинските сестри помеѓу 20 и 23%, на општите лекари за 25%, додека на здравствените соработници за 15%. Го коригиравме коефициентот за дежурства, а на младите специјализанти им овозможивме здравствено осигурување, платени дежурства и месечен надомест во висина на основната плата на општ лекар. Ова се само дел од мерките кои ја потврдуваат нашата определба и цел за достапна, квалитетна и долгорочно одржлива здравствена заштита, која ги има граѓаните во центарот на здравствениот систем“, изјави Ковачевски.

Можеби ќе ве интересира...

Заев од Берово: Носиме одлуки во интерес на граѓаните, со Најдоброто одиме напред!,

В+

Тежок инцидент пред казино во Кратово: Се степале три лица

Vesti +

Нови детали: Тело на 67 годишен маж од Охрид без знаци на живот извадено од Охридското Езеро

В+

Приведено лице во Скопје, пронајдени предмети поврзани со кривични дела

Vesti +

Се апсеше во Битола: Приведен крадец, одземеното вратено на сопственикот

Vesti +

МТСП: Градиме систем кој е праведен и прилагоден на лицата со попреченост

Vesti +