Претседателот на СДСМ Димитар Ковачевски, денес во изјава за медиуми ја посочи важноста на носењето тешки во однос на влегувањето во НАТО чија придобивка може да се види денес додека низ светот земаат замав воени конфликти.

-Колку е значајно што донесовме тешки одлуки во однос на влегувањето во НАТО се гледа токму денес во време кога на сите страни во светот беснеат воени конфликти. Не е само војната во Украина, туку и конфликтот во појасот Газа, вие гледате дека во текот на вчерашниот и денешниот ден има вооружен напад на Иран врз Израел. Тоа е да кажеме географски далеку од нас, но сепак земја која е дел од најголемиот одбранбен воено безбедносен сојуз во светот НАТО не смее да се грижи и не треба да се грижи за својата безбедност и сигурност на граѓаните. Тоа е овозможено од СДСМ, од коалиционите парнртери, и секако од одлуките кои ги донесовме – рече претседателот на СДСМ, Димитар Ковачевски денеска по разговор со граѓаните на Водно и активностите на промотивниот штанд за претседателскиот кандидат Пендаровски.

-Така и ќе продолжиме ние сме гаранти за таа сигурност, безбедност и за јасна визија на државата. Ние нудиме јасен план и визија за тоа како и до кога, односно до 2030 година Северна Македонија да стане земја членка на ЕУ, наспроти нашите политички конкуренти ВМРО – ДПМНЕ и нивниот претседателски кандидат Гордана Силјановска кои немаат ниту план, ниту визија, ниту одлучност, ниту волја да тоа го направат. – рече Ковачевски.

Линк до видео (изјава): https://youtu.be/PHDQlkXtrIw