Нутриционистите веруваат дека лимонот не е храна која секој би можел да ја користи.

Лимонот има бројни здравствени придобивки – богат е со витамин Ц, се бори со слободните радикали во клетките и му помага на срцето да работи. Покрај тоа, го намалува нивото на шеќер во крвта и е одличен сојузник во борбата против вируси.

Лимонската киселина од лимонот помага да се спречи формирањето на болни камења во бубрезите, а исто така ја ублажува болката во воспалените синуси.

Лимонот е вреден за одржување на витка линија бидејќи го забрзува метаболизмот, но и за убавина бидејќи може да ги осветли флеките на кожата, да ја намали мрсноста на косата и да ги отстрани брадавиците.

Иако се добива впечаток дека лимонот е семоќен, нутриционистите сепак предупредуваат дека постојат одредени категории на луѓе на кои не им одговара консумирањето на лимон.

Според експертите, агрумите се најопасни за луѓето со гастритис и други болести на дигестивниот тракт.

„Лимонот го поттикнува производството на хлороводородна киселина во организмот. Кога ќе стигне до стомакот на пациент со дигестивни проблеми, киселоста уште повеќе се зголемува, што предизвикува не само непријатност, туку и влошување на здравствените проблеми“, тврди нутриционистката Наталија Круглова.