„Дали сме против разграничувањето на Македонците и Бугарите како различни нации? Ние не сме, сметаме дека треба да бидат разграничени, но молам од ВМРО-ДПМНЕ јавно да одговорат дали се против“ изјави пратеникот од СДСМ, Ненад Коциќ во дебатата со неговиот колега од ВМРО-ДПМНЕ, Бране Петрушевски во „24 анализа“ на ТВ24.

Коциќ додаде дека различните националистички барања на Бугарија во јули биле заменети со единствениот услов, односно внесување на бугарското малцинство во Уставот.

„ВМРО-ДПМНЕ, Левица и другите хушкаа и лажеа дека ќе сме зборувале западно-бугарски дијалект, дека бил загрозен идентитетот и слично. Испадна дека ја манипулираат јавноста на база на националното прашање“ рече Коциќ.

Пратеникот од СДСМ изјави дека ВМРО-ДПМНЕ треба да се извини на јавноста и луѓето кои ги лажеа и манипулираа, кога веќе немаат достоинство да го сторат тоа на пратениците кои беа нарекувани предавници.