„Штајнмајер како претседател на Германија јасно нагласи дека ние сме Македонци и Македонки. Но, упати и јасни укори кон опозицијата дека нивната националистичка реторика, која служи само за собирање гласови, не е дел од европската култура“ изјави пратеникот од СДСМ, Ненад Коциќ во „24 анализа“ на ТВ24.

Тој додаде дека германскиот претседател јасно кажа л дека во јуни и јули се виде кој се залага и работи за евроинтеграциите на државата.

„Германскиот претседател во неговото обраќње во Собранието укажа дека европскиот пат зависи од нас и тоа како ние ќе се однесуваме. Во моментов единствена кочница за европскиот пат на земајва е опозицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ, Левица и нивните пајтон партии“ изјави Коциќ.

Пратеникот од СДСМ кажа дека ЕУ е проект за мир, а ние како составен географски дел од Европа треба да најдме начин да воспоставиме мир, соработка и соживот, во земјава, со соседите и регионот.