Продуктивноста на вработените се намалува во текот на попладневните часови, покажа неодамна објавената студија во научното списание Plos One.

Во текот на две години, истражувачите проучувале 800 вработени кои работат во канцеларија наместо дома.

За разлика од другите студии кои ја испитуваа продуктивноста на работниците, ова не се потпираше на самоевалуација или повратни информации од шефовите, пренесува Index.hr.

Наместо тоа, истражувачите следеа метрика за користење на компјутерот, како што се брзината на пишување, активноста на глувчето и грешките при пишување.

Најмногу печатни грешки се забележани во попладневните часови. Конкретно, во петокот попладне имаше намалување на компјутерската активност и зголемување на бакшишите.

– Нашето откритие е во согласност со слично истражување кое покажа дека бројот на задачи што вработените ги извршуваат се намалува во четврток и петок – изјави за Science Daily Техиун Ро, коавтор на студијата и доцент на одделот за епидемиологија на Универзитетот во Тексас А&М.

Авторите на студијата забележуваат дека ова истражување додава на зголемениот број докази дека работните места треба да овозможат поголема флексибилност. Повеќето работници, покажуваат анкетите, би ја поздравиле оваа промена. Според истражувањето на Monster, 61% од вработените рекле дека би сакале да работат четири дена во неделата.

– Флексибилното работно време, хибридната работа или четиридневната работна недела може да помогне да се ублажат негативните ефекти од долгите работни недели и да се промовира подобра благосостојба и продуктивност на вработените – наведуваат авторите на студијата, пишува Индекс.

Извор: BiznisPRO.com