Со оставките на министрите од ДУИ, односно со нивното ефективно излегување од Владата, се исполнува барањето на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, од лидерската средба кога вети дека пратениците од ВМРО-ДПМНЕ ќе ги поддржат уставните измени доколку ДУИ излезе од Владата, а тие влезат во неа.

Сега топката е во рацете на Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ кои треба да останат на ветеното и да направат чекор со кој ќе покажат дека имаат државнички капацитет и дека може да ги стават националните интереси пред партиските.

Со гласањето за уставните измени, Северна Македонија ќе ги продолжи преговорите за членство во ЕУ, што е стратешка цел на државата од нејзиното формирање и ќе се обезбеди сигурна и стабилна иднина.

За остварување на стратешките цели потребно е единство внатре, бидејќи така се напредува побрзо, што ни покажува и примерот на Хрватска, каде што и власта и опозицијата заеднички работеа на европската агенда. Сега, конечно таква прилика има и Северна Македонија, откако се исполнија барањата на Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ и тие да се вклучат во процесот на интеграциите и да ги поддржат уставните измени и реформите потребни за членство во ЕУ.

Со цел продолжување на преговорите со Европската Унија по завршувањето на скрининг процесот, што се очекува да биде во ноември, треба да ги изгласа уставните измени со кои во уставот се додаваат и бугарскиот народ, хрватскиот народ, црногорскиот народ, словенечкиот народ, еврејскиот народ и египќанскиот народ. Предлог-уставните измени го поминаа првиот собраниски филтер на Комисијата за уставни прашања, а на пленарна седница пред пратениците ќе се најдат на 18 август.