Граѓаните бараат посилна регулација на брзите кеш кредити
Vestiplus.mk
+БИЗНИСТЕМАТОП ВЕСТИ

Граѓаните бараат посилна регулација на брзите кеш кредити

Две третини од испитаниците или 65,3 отсто изјавиле дека државата треба дополнително да ги регулира условите и начините за земање на брзи кеш кредити, додека 16,7 проценти сметаат дека за тоа нема потреба, покажува најновата анкета на ИПИС за емисијата Детектор.

До брз кредит може да се дојде многу лесно со обично покажување на лична карта или онлајн.

Но многу граѓани се жалат на скриени трошоци и повисоки камати.

Изминатиот период речиси секојдневно полицискиот билтен изобилува и со случаи каде измамници со туѓи лични карти подигаат брзи кредити, а вистинските сопственици не се ни свесни за тоа се додека не им стигне известување дека не ја платиле ратата.

Многу од граѓаните велат дека не би земале брз кредит кој полесно се одобрува но има повисоки камати, додека 10,2% велат дека би земале ваков кредит, според анкетата на ИПИС.

Можеби ќе ве интересира...

Северна Македонија и Обединетото Кралство ја продлабочуваат одбранбената соработка – ќе се формира Ќелија за координација на обуката на полигонот „Криволак“ составена од британски офицери

Vesti +

Учебната година почнува со физичко присуство, апелираме родителите да се вакцинираат

Vesti +

“Македонски визуелен идентитет” е стручната литература што министерката за култура ја препорачува на светскиот ден на книгата

Vesti +

Влада: Продолжува трендот на раст на платите, во мај просечната плата изнесувала 28.721,00 денари

В+

Павле Трајанов: Албанците се само 20 отсто во Македонија, нивните лидери треба да превземат одговорност

Vesti +

Приведени две лица во Тетово, кај нив пронајден хероин

Vesti +