На прв поглед, готвењето тестенини без вода изгледа невозможно.

Американскиот експерт за храна и готвење Харолд Мекги препорачува тестенините да се варат во мала количина ладна вода.

Според него, овој начин на подготовка има најдобар вкус. Ќе одиме чекор понатаму и ќе го подобриме неговиот метод со целосно исфрлање на водата.

Иако овој метод не може да се користи со сите јадења, тој е совршен за повеќето јадења со тестенини.

Тајната е да ја замените водата со течноста со која ќе ги послужите тестенините. Тоа значи дека веднаш го готвиме во супа или сос. На овој начин добиваме совршен вкус и совршена конзистентност.

Тестенините ќе одговараат на вкусот и аромата на нашето јадење.

Од друга страна, скроб од варени тестенини ќе влезе во супата или сосот, малку ќе се згусне и ќе го нагласи вкусот.

Готвењето тестенини без вода не само што го подобрува нивниот вкус. Овој метод ќе ви заштеди време и е поеколошки. Тестенините не мора да ги готвите посебно, па затоа е побрзо да ја подготвите вечерата од садовите кои потоа ќе останат во мијалникот.

Исто така, не ја поливате водата од тестенините, па ништо не се троши. Паметно, брзо, практично. И што е најважно, вкусно е.

За многу луѓе, единствениот правилен концепт е да се фрлат сувите тестенини во доста зовриена, солена вода. Не сме против традиционалните рецепти, но желни сме да пробаме нови начини.