На Медитеранот, топлотниот бран се уште е во полн ек. Грција забележа највисоки температури од 1987 година, а сателитските мерења покажуваат дека тие достигнуваат и до 53 степени.

Во Турција беснеат пожари.

Ова се само некои од крајностите што ги видовме низ Европа во последните месеци, а кои научниците ги поврзуваат со климатските промени.

До крајот на месецот, треба да се знаат резултатите од истражувањето на поплавите во Германија, што ќе покаже колку човекот влијаел врз нив.