Оваа туристичка сезона е подобра од минатата имаме и холандски туристи, минатата година беше застапен ваучер туизмот, но далеку сме од бројките за 2019 рекордна година со еден милион ипол ноќевања, рече градоначалникот на Охрид Константин Георгиевски, во гостувањето на Канал 5.

-Го решаваме пополека проблемот со паркинзите, планот за изградба на катната гаража на местото на поранешниот пазар е во тек, се вршеше експропријација на земјиштето, има проект, чекаме да се распише јавен повик за ЈПП за избор на партнер и изградна на катната гаража да започне. Во стариот дел на градот има систем со магнетни картички за резидентите но треба да се унапредува, рече тој.

Според него Концесиските договори за користење на плажите се завршени во 2018 година, а тековните концесионери продолжиле да вршат дејност, по судски пат тие признаа вина и беа наплатени пари, но тоа не се концесиски договори.

-Фабриката за отпад беше предвидена да се гради во општина Дебарца но поради несогласување со насилението се откажа целиот проект, останува на министерството за животна средина, каде се спрема проект за изградба на таков објект во пелагонсикиот регион, појасни Георгиевски..