Нема голем број пациенти во амбулантите. Нема простор за паника и засега нема да се воведат рестриктивни мерки, изјави министерот за здравство, Венко Филипче, зборувајќи за порастот на бројките на заразени со Ковид-19.

Тој потенцираше дека бурно ја следат ситуацијата и ќе видат дали денешните бројки од 74 новозаразени ќе продолжи и понатаму.

„Ситуацијата е стабилна. Можни се мерки понатаму во делот на влез во затворени простории, односно да се бара потврда за вакцинација. Тоа би биле мерки за невакцинираните. Зошто да ги ставаме сите во ризик? Вирусот и понатаму ќе биде присутен и многу е веројатно дека ќе дојде и следна мутација“, рече Филипче за вестите на Канал 5.