Сепак, не секој компир се јаде.

Компирите се храна што често ја оставаме во оставата многу подолго отколку што треба, па не е невообичаено да ги фрлите откако ќе го забележите непријатниот мирис на компирот.

Но, има и такви кои ќе претпостават дека е доволно само да се излупи кората и да се отстранат црните дамки, за да биде добро за јадење. Експертите велат дека постои еден специфичен знак кој открива дека компирот повеќе не е добар за јадење, туку може да биде и опасен по здравјето.

Зелени точки
Лесно е да се помисли дека само треба да се отстранат од компирот за да може да се јаде, но не сме свесни за проблемот. Зелената боја на компирот се појавува кога почнува да произведува хлорофил, што е природен процес.

Но, кога ќе го забележите овој пигмент, тоа значи дека компирот исто така почнал да произведува соланин, компонента која штити од оштетување предизвикано од животни, инсекти, габи и бактерии.

Тоа е токсин што се наоѓа во компирот, а не само во зелените точки, и ако е на повисоко ниво, може да биде опасен за луѓето.

Нивото на соланин е највисоко кај лушпите од компири, така што лупењето дефинитивно ќе отстрани дел од токсините (околу 30 проценти), но нема да го решите проблемот. Експертите не се сигурни колку точно овие компоненти треба да бидат во компирот за да се разболите, но една студија покажа дека 0,6 милиграми на килограм тежина може да доведе до болести. Особено е важно таквиот компир да се држи подалеку од деца кои имаат многу помала телесна тежина, па можат посилно да ги почувствуваат последиците од труење со соланин.

Симптоми на труење
Ако сте јаделе вакви зелени компири, излупени и без видливи опасни знаци, важно е да внимавате на симптомите што може да се појават. Вообичаените вклучуваат треска, главоболка, болки во стомакот, дијареа, повраќање, слаб пулс и тешкотии при дишење.

Ако мислите дека ги имате овие симптоми, веднаш побарајте медицинска помош. Благи симптоми може да поминат за 24 часа, но има и сериозни симптоми поради кои морате да посетите лекар.

Компирот подолго ќе биде добар за јадење ако се чува правилно. Секоја штета, изложеност на светлина или ниски и високи температури може да резултира со појава на споменатиот токсин.

Најдобро е да ги чувате на темно и суво место за да го спречите овој процес. Торбата во која се наоѓаат ќе ги заштити од дополнителна светлина. Добар совет е добро да го прегледате секој компир пред да го купите и да ги фрлите оние што не се со добар квалитет.