Со голем ангажман на пожарникарите и лицата коишто го бранеа селото Ѓавото од огнената стихија, огнот е контролирано пресечен на 150 метри од селото и свртен во правец на црквата и гробиштата и не е навлезен во селото, според досегашните информации.

Дежурните пожарникарски мешани екипи се распоредени се распоредени со возила на 50 метри во линија пред селото и ќе се обидат да ја одбранат таа линија до утре наутро, иако огнот за сега имал зафатено само една стара истурена куќа на перферија од селото.

Пожарникатите ја гасат и интервенираат во моментов.

Видео од пожарот