На 27 септември, Google ќе ја прекине поддршката за сите паметни телефони од 2010 година. Андроид 2.3.7 Gingerbread беше актуелен во тоа време.

Сега сите овие уреди повеќе нема да имаат целосна функционалност бидејќи Google престанува да поддржува, така што нема да биде можно да се најавите на вашата сметка на Google. Во пракса, нема да можете да ги користите сите апликации што ги користевте сега.

Поточно, на вашиот веќе постоечки телефон, Google Maps и YouTube повеќе нема да работат. Нема инсталација, ажурирање или преземање апликации, бидејќи нема да може да се користи Google Play ниту на крајот на септември.

Компанијата објави дека кога ќе се обидете да се најавите на вашата сметка или користите некоја од апликациите на Google, можете да очекувате да се појави известување дека станува збор за „системска грешка“, што ќе ве предупреди за грешка при најавување.

Според официјалната статистика на компанијата, 0,3 проценти од сите телефони со оперативен систем Андроид во светот имаат инсталиран Андроид 2.3.7. Звучи малку, но се работи за 10.000.000 уреди.

Постои начин да се надмине проблемот

Едно решение дефинитивно е да го замените телефонот со оној што има инсталиран Android 3.0 или понов софтвер. Второто е, како што рече Зак Полак, „менаџерот на заедницата“ во официјалното соопштение, дека продолжувате да користите некои од услугите на Google преку прелистувачот на вашиот телефон.