Преговарачите од Европскиот парламент и Советот на ЕУ постигнаа договор за буџетот на европскиот блок за следната година, кој ќе изнесува 189,4 милијарди евра.

Пратениците на ЕУ изјавија дека обезбедиле и дополнителни финансиски средства за некои од приоритетите на парламентот, како што се хуманитарната помош, програмата за истражување и развој за блок Хоризонт Европа и програмата за размена на Еразмус, објави бриселскиот портал Политико.

Шпанија, која претседава со Советот на ЕУ до крајот на годината, нагласи дека има „доволни финансиски можности за одговор на непредвидени околности“.

Извор: BiznisPRO.com