Vestiplus.mk
+ МАКЕДОНИЈА

Добра вест за граѓаните: Пензионирање со возраст од 64 години со 15 години стаж

Прес-конференција, Жаклина Лазаревска, пратеничка на СДСМ – интегрален текст

СДСМ реализира уште едно ветување дадено пред граѓаните и продолжува со вистинска грижа за сите.

Пратениците во Собранието ги изгласаа измените на Законот за работни односи.

Со ова се овозможува пензионирање со возраст од 64 години и со 15 години стаж, а останува можноста жените да одат во пензија со навршени 62 години возраст.

Продолжување на работниот однос до возраст од 67 години е можно, но само за дефицитарните кадри во здравството, високото образование и научно истражувачката дејност и тоа под строго дефинирани критериуми и постапки.

Со овој закон, кој ќе се применува од 30 јуни идната година се отвора можност за вработување на младите, но и се намалува бројноста во администрацијата.

СДСМ како одговорна партија, продолжува да работи во интерес за сите граѓани, продолжуваме со создавање и реализација на мерки и политики кои го унапредуваат квалитетот на живот на сите граѓани.

Можеби ќе ве интересира...

170 санкции за прекршоци што ги прават пешаците

Vesti +

Бочварски: Зелените коридори успешен пример за регионална соработка

В+

(ВИДЕО) Бројни честитки на министри за надврешни од целиот Свет пратени кон Македонија

В+

ГОЛЕМ ЗДРАВСТВЕН РИЗИК ЗА ОНИЕ КОИ ПРЕЛЕЖАА КОВИД: Научниците предупредуваат на сериозни проблеми

Vesti +

Исклучувања: Неколку населби во Скопје ќе останат без струја

Vesti +

Црни статистики: Нови 31 починати од коронавирус

В+