Добра вест: Пензиите за јули ќе бидат повисоки за 1,2%
Vestiplus.mk
БИЗНИСВо тренд...

Добра вест: Пензиите за јули ќе бидат повисоки за 1,2%

Пензионерите со јулската пензија ќе добиваат поголема пензија по основ на усогласување на пензијата со порастот на трошоците за живот, кој во првото полугодие од 2021 година (период: јануари-јуни 2021 година), во однос на второто полугодие од 2020 година (период: јули-декември) изнесува 1,2%.

Зголемувањето на пензијата во номинална вредност изнесува 188 денари на ниво на просечна пензија и 125 денари на ниво на најниска пензија.
Редовното законско усогласување на пензијата се врши два пати во годината од 1 јануари и 1 јули секоја година според процентот на порастот на индексот на трошоците на живот, што обезбедува одржување на економската вредност и куповната моќ на пензијата.

Почнувајќи од 2019 година покрај редовното усогласување се предвидува и дополнително усогласување во случај доколку бруто домашниот производ во претходната година има реален пораст повеќе од 4%.

Покрај овие два начини на усогласување од 2020 година врз основа на одлука од страна на Владата на Република Северна Македонија може да се изврши уште едно дополнително усогласување во случај кога има пораст на минималната плата во тековната година за повеќе од 15% и пораст на просечна плата во претходната година за повеќе од 5%.

Можеби ќе ве интересира...

Регулаторна одлучи: Намалување на цената на бензинот, зголемување на цената на дизелот

В+

Петровска: ВМРО-ДПМНЕ ја поднесе иницијативата со името Северна Македонија и конечно го призна Преспанскиот договор

В+

Ковачевски од Велес: Следната година е година на економска пресвртница

Vesti +

Сега е лесно – Државата плаќа 70% од учеството за нов стан: Целосен прирачник како да аплицирате за нов стан/куќа и да добиете субвенции

В+

Европската агенција ги предупредува авиокомпаниите на опасности поради војната во Украина

Vesti +

Заев: Рамковниот договор е заокружен и донесе политики што градат мостови, а не ги рушат

В+