Во четврток, 14 септември, НАСА ќе ги објави наодите од долгоочекуваната студија за необјаснети летечки објекти на небото на Земјата.

Американската вселенска агенција минатата година објави дека разгледува докази за неидентификувани аномални феномени или UAP, кои го заменуваат терминот НЛО на официјалниот јазик.

Оваа тема долго време ја фасцинираше јавноста, но мејнстрим науката ја избегнуваше.

Независен тим од 16 истражувачи ги сподели своите прелиминарни набљудувања во мај, откривајќи дека постојните податоци и сметки на очевидци не се доволни за да се извлечат цврсти заклучоци, а истовремено повикува на посистематско собирање на висококвалитетни податоци.

Извештајот од четврток веројатно нема да ја промени таа крајна линија, но на крајот може да го отвори почетокот на новата мисија за агенцијата.

Додека сондите и роверите на НАСА го пребаруваат Сончевиот систем за фосили од древни микроби, а нејзините астрономи бараат знаци на интелигентни цивилизации на далечни планети, нејзиниот историски став е да ги „открие“ видувањата на нашата матична планета.

Имаше повеќе од 800 „настани“ собрани во текот на 27 години, од кои два до пет проценти се сметаа за можни аномалии, изјавија авторите на извештајот за време на состанокот во мај.

Тие се дефинирани како „сè што не е лесно разбирливо од операторот или сензорот“ или „нешто што прави нешто чудно“, рече членот на тимот Надија Дрејк.

Американската влада посериозно го сфати прашањето за UAP во последниве години, делумно поради загриженоста дека тие се поврзани со странски надзор.