Дали миењето прозорци е едноставна работа: Ова се трите најчести грешки што сите ги правиме
Vestiplus.mk
+Мозаик

Дали миењето прозорци е едноставна работа: Ова се трите најчести грешки што сите ги правиме

Откако дојде пролетта и сончевите зраци го осветлуваат просторот во кој живееме, време е да ги измиеме прозорците. Но, оваа рутинска задача на многумина им задава главоболка, а причината се дамките кои остануваат на стаклото по миењето. Еве три главни причини зошто ова ви се случува одново и одново.

Не постои формула за најдобра техника на миење прозорци, но секој од нас тоа го прави на свој начин. И додека некои го прават тоа на стариот добар начин со помош на весници, други прибегнуваат кон модерни крпи од микрофибер или практични гумени бришачи.

И додека техниките на миење стаклени површини и огледала се горе-долу подеднакво ефикасни, чест проблем што се јавува во секој од овие случаи се грди траги од бришење и дамки по миењето кои тешко се решаваат. Проблемот не лежи во самата техника на чистење, туку во грешките што ги правиме при чистењето.

Грешка 1: Миење прозорци во погрешно време од денот

Иако сите едвај чекавме да дојде убавото време и да се фрлиме на работа, најголемата грешка што ја правиме е да ги миеме прозорите преку ден, односно кога ги грее сонце.

Имено, сонцето многу брзо ги загрева стаклените површини, што значи дека секој препарат што ќе го нанесете на стаклото веднаш ќе се исуши и нема да можете навреме да го извадите од стаклото. Сушеното средство за чистење ќе остане на стаклото во вид на бели дамки или заматени траги.

Совет: Измијте ги прозорците наутро или подоцна навечер, бидејќи дотогаш стаклото ќе се излади.

Грешка 2: Погрешно бришење на прозорецот

Бришењето на прозорецот е последната фаза од миењето при која се јавуваат споменатите компликации. Најголемата грешка што ја правиме е да го избришеме стаклото со кружни движења. Оваа техника е ефикасна само при бришење на автомобилот, додека миењето стаклени површини или огледала воопшто не функционира.

Имено, бришењето на прашината и остатоците од нечистотија собрана со крпа со кружни движења на раката се враќа на избришаната површина, што предизвикува формирање на дамки.

Совет: Најдоброто движење за бришење е S-обликот, поради што постепено ја спуштаме раката кон дното на стаклото, без двапати да преминеме на истото место.

Грешка 3: Претерување со средствата за чистење прозорци

За да ја отстранат целата нечистотија од прозорците, многумина добро ќе ја натопат стаклената површина со средство за чистење. Но, тоа е најголемата грешка што можете да ја направите.

Освен што двојно повеќе ќе се намачите, доколку не го извадите целосно детергентот од стаклото, кога прозорецот ќе се исуши, на него ќе се појават заматени дамки.

Можеби ќе ве интересира...

Во Темерин се запали магацин со многу запаливи експлозивни материјали, се слушнаа и експлозии

Vesti +

Ковачевски: После 20 години спроведовме статистичка операција по европски стандарди

В+

180 санкции за брзо возење

В+

Одржана Донаторска конференција во организација на Националниот комитет за спречување на насилен екстремизам и борба против тероризам

В+

168 сообраќајни прекршоци во Скопје, 51 за брзо возење

Vesti +

Приведени криумчари на мигранти

Vesti +