Страшните соништа можат да бидат многу трауматични за секој од нас, но митологијата и мистиците го кријат длабокото значење и толкување на таквите соништа.

Митолошки симбол
Змиите се еден од најстарите и најбогатите митолошки симболи низ културите и можат да имаат различни значења. Иако Фројд ги поврзувал со сексуални фантазии, за многумина појавата на змии во сон често се поврзува со опасности и трансформации. Што значи кога сонувате змија? Дали треба да се подготвите за некоја непријатност или некаква трансформација што ќе ви го промени животот?

Според професионалната аналитичарка и авторка на соништата Лаура Квин Ловенберг, змиите обично претставуваат личност која покажува лошо, валкано и токсично однесување во соништата на сонувачот, пренесува д кут.

Змијата може да се поврзе и со здравје и лекување, а Ловенберг вели, како и да се појави змијата во нашите соништа, не треба да ја игнорираме.

– Како што не би ја игнорирале змијата во реалниот живот, така не треба да ја игнорирате ниту во сон. Тоа може да укаже на некој токсичен елемент во вашиот живот од кој треба да се ослободите или вашето лекување кое треба да го препознаете – истакнува таа.

Нејзиното мислење го дели Аутумун Фуркилер, домороден мистик и писател кој ги толкува соништата поврзани со змии како предупредување за некакво предавство и ситуација што може да направи хаос во вашиот живот.

Ако спиењето предизвикува морска болест
Змијата во кошмар е добар знак дека вашата потсвест чувствува дека во вашиот живот постои токсична личност која претставува закана. Токсичното однесување на таа личност достигна точка кога вашата потсвест мораше да го привлече вашето внимание.

Ако сонот е попријатен
Змија која не е страшна во сон укажува на здравствен проблем, третман или ситуација која сè уште не е во фаза на црвена тревога.

Ако сонувате змија ѕвечарка
Кога на змијата ѕвечарка ќе и пријде предатор или човек, таа ќе ја затресе опашката за да предупреди на закана. Тоа може да укаже на токсична личност во вашиот живот и да ви каже да обрнете внимание на предупредувачките знаци што тие ги испраќаат.

Ако сонувате за некој безопасен вид
На пример, змијата со подвезици е сосема безопасна, па може да претставува некој од кого сте претпазливи, но сега сфатите дека не е закана.

Ако ви се појават повеќе змии
И бројот на змии во сон може да има скриено значење. Повеќе змии може да значат повеќе токсични луѓе во вашиот живот или токсична ситуација која има повеќе аспекти. Исто така, овој сон може да укаже на неколку здравствени проблеми.

Ако сонувате за змија во вашата куќа
Ова може да значи дека потенцијалните стресни фактори се под вашиот покрив. И тоа може да значи дека токсичноста е толку голема што ќе ја донесете дома, а ако, напротив, змијата е надвор, тоа значи дека работите треба да се отворат и да се зборува за тоа.

Ако сонувате за каснување од змија
Ако во сон ве касне змија, запрашајте се дали има здравствен проблем кој почнува да се подобрува или рана зараснува. Залак може да значи дека сте жртва на нечии критички забелешки.

Ако змија касне некој близок
Ако змија касне некој близок, таа личност би можела да се занимава со здравствен или емоционален проблем. Во вториот случај, запрашајте се дали сте вие ​​змијата што исфрла отровни зборови.

Сонот за змија бара некоја акција и некакво движење, вели Ловенберг. Треба внимателно да го испитате вашиот живот и да видите дали треба да поправите нешто посебно во него.