Ексклузивноста на Свети Стефан и Милочер повеќе не постои, таа е заменета со масовен туризам што пристигна со „бесплатните“ плажи, изјави мештанинот Драган Радио Слободна Европа.

А оние што ги „ослободија“ тие плажи не се бањаат таму. Само да ги потсетам сите: ние локалното население никогаш не сме се капеле на гостинските плажи, тие отсекогаш биле за гостите од нашите ексклузивни хотели, уште од пред 40 години, како што и сугерира нивното име – додава Драган.

Откако закупецот и хотелскиот оператор објавија дека нема да ги отворат хотелите Свети Стефан и Милочер оваа сезона, влезот на овие хотелски плажи е бесплатен, плажите се неуредени, без мебел, а спа објектите во задниот дел се затворени, како и рестораните, кафулињата и други хотелски понуди.

Ова се ексклузивни места за капење на ривиерата Будва, кои со децении се наменети за гостите на хотелите, подготвени за една ноќ да платат илјадници евра. Влезот им беше дозволен на други, но со астрономски цени, па комплет лежалки со чадор чинеа 120 евра на ден.

На одлуката на закупците да ги затворат хотелите претходеа повеќе протести на локалното население на почетокот на годината, поддржани од водачите на локалната власт на Будва, предводена од просрпскиот демократски фронт, кога беа отстранети оградите на пристапот до хотелите и плажите.

Тие се спротивставија на изградбата на недвижен имот во рамките на еден нов хотел, кој го инвестира „Јадрански имот“ и побараа безусловен пристап до плажите на хотелот под закуп.

Ова барање е една од причините дадени од Јадрански својства за затворањето на Св. Стефан и Милочер затоа што, како што рекоа, не можат да им гарантираат мир и дискреција на своите гости како основа на нивната туристичка понуда.

Претседателот на Црна Гора, Мило Ѓукановиќ, рече дека само апсолутно неодговорна влада може да го направи репрезентативниот дел од туристичката понуда на плажата еднаков на потсмев, и дека Црна Гора, како што рече, изгуби инвеститор:
– Веруваме дека сте виделе на социјалните мрежи како изгледа најрепрезентативниот дел од брегот на плажата. Продажба на пиво и ќебапи за едно евро – рече Ѓукановиќ.
Самрак на црногорскиот бренд
„Ова е новиот самрак на Свети Стефан, трет во последните 30 години“, изјави за РСЕ Раде Ратковиќ, декан на Факултетот за бизнис и туризам во Будва за затворените хотели и неуредените плажи.
Тој потсетува дека со отворањето на Свети Стефан во 1960 година започна новата ера на развој на црногорскиот туризам, затоа што градот-хотел се здоби со светска слава и беше претходник на она што денес значи бутик хотели – луксузно место за одмор каде што има посебна приватност и посветеност на секој турист индивидуално.

Ратковиќ додава дека Свети Стефан работеше профитабилно до 1990 година, кога остана без туристичката елита за која беше наменет поради војни и санкции.

– Тоа беше првиот самрак на Свети Стефан, а вториот е кога набрзо потоа му беше изнајмен на „сивиот“ бизнисмен Јездимир Васиљевиќ, кој им дојади штедејќи и во Црна Гора и во Србија. Сега е третиот самрак, кога е тажно да се видат затворени хотели и плажи кои почнуваат да личат на саеми – вели Ратковиќ.

Што велат мештаните?

Повеќето од локалното население со кое побаравме да разговараме не сакаат да зборуваат јавно за тоа дали елитните плажи треба да бидат резервирани само за оние што можат да си ги дозволат. Како што неофицијално ни објаснуваат, повеќето сопственици на имот имаат свои станови за изнајмување, како и лични интереси во барањето за безусловен пристап до хотелските плажи.

Драган смета дека проблемот може да се реши ако за туризмот одлучат оние што го познаваат туризмот, а на прашањето зошто локалното население не сака да зборува за овој проблем, тој вели дека станува збор за синдром на мало место каде сите се познаваат.

– Тие мислат дека ќе се замерат едни со други, гледате дека сите се поделени, сите се уморни од кавги и расправии – вели овој мештанин.

Сепак, Марија верува дека моменталната слика за тој дел од ривиерата нема да му наштети на неговиот имиџ.

– Јас сум мештанка и не можам да бидам од ниту една страна. Ќе видиме што ќе се случи до крајот, но мислам дека сето ова нема да влијае на имиџот на Свети Стефан и на неговото име – убедена е таа.

И тука е ставот на туристите

Сандра од Белград летува во Будва, но откако слушна дека влезот е бесплатен на плажата во Милочер, со семејството оди таму на капење.

– Бев тука минатата година, а лежалките беа околу 100 евра, и тоа во времето на короната. Се надевам дека хотелите повторно ќе се отворат и дека ова ќе биде повторно ексклузивно, бидејќи Свети Стефан и Милочер навистина го заслужуваат тоа – вели таа.

За Ратко од Босна и Херцеговина, слободниот влез на плажите е добра вест.

– Кога нешто е бесплатно, тогаш ексклузивноста се губи, но од друга страна добива популарност. Затоа што, еден куп туристи ќе дојдат и повторно ќе потрошат нркој цент – вели овој турист.
Младиот украински пар Елена и Александар по трет пат се во Црна Гора и велат дека се изненадени што можат бесплатно да влезат на плажите во Милочер.

– Тоа е добра работа за нас затоа што не мора да плаќаме 100 евра, но исто така значи дека може да настане голема гужва на мал простор. Според мое мислење, едната плажа може да биде бесплатна за влез, а високите цени може да се остават на другата, и тоа би било добро – предлага Елена.

– Се согласувам со сопругата, но не ми се допаѓа колку е изградено во областа во последните пет години, колку доаѓаме. Ако продолжи вака, овој скапоцен камен сигурно ќе се изгуби – додава Александар.

Докторот по туристичка економија, Раде Ратковиќ проценува дека ќе биде тешко да се надоместат штетите што последиците од затворањето на хотелите ќе ги предизвикаат на брендот на црногорскиот туризам. Оптимистичката опција, додава тој, е да се постигне договор по сезоната и хотелите да бидат повторно отворени следната година.

– Сепак, се плашам дека сè може да резултира во судски спор, арбитража. Никој ништо не решил на суд, затоа што виновникот е прогласен на суд и се бара надомест на штета, а проблемот не е решен. И од наш интерес е хотелите да бидат отворени, и таму сè уште да има работни места за нашите луѓе – вели Ратковиќ.

Според Ратковиќ, затворањето на Свети Стефан и Милочер ја изгуби туристичката индустрија, државата Црна Гора, локалната заедница и вработените работници, а дестинацијата ќе ја ослаби својата позиција пред странските инвеститори.

РСЕ