Vestiplus.mk
+МАКЕДОНИЈА

Царовска во Куманово:Учениците ни се важни, затоа создаваме квалитетно образование во цела држава

Министерката за образование и наука Мила Царовска и министерот за внатрешни работи денеска го посетија ОУ “Христијан Карпош” во Куманово, каде во тек се градежни работа за реконструкција на училишната зграда.

Реконструкцијата се прави со средства од Министерството за образование и наука во вкупна вредност од околу 8,9 милиони денари, а предвидено е целосно да се замени дотрајаниот кров на училиштето, да се постават нови подови и санитетски јазли, како и да се заменат старите прозорци со нови.

“Среќна сум што учениците новата учебна година ќе ја започнат во објект во кој ги подобруваме условите за настава. Како Министерство и како Влада изминатиот период покажавме дека заедно со локалните самоуправи исклучително ни е важно создавање на квалитетно образование за секое дете и тоа во целата држава, во секој град и населно место. Нашата цел е да создадеме идни генерации кои ќе бидат непроценлив потенцијал на нашата држава, а тоа можеме да го постигнеме само преку вложувања во образовниот систем. Ова го потврдуваме не само со силни инвестиции во инфраструктура, туку и со розвојот на квалитетни и современи наставни програми и со поддршка на наставниот кадар”, изјави Царовска.

Министерката истакна дека истовремено со реконструкцијата на училиштата и обезбедување со потребната опрема и ентериер, забрзано се работи и на подготовка на нови материјали за учење за прво и четврто одделение кои ќе се користат од новата учебна година, како и на обуки и обезбедување на континуирана поддшка за наставниот кадар.

“Исто така, би сакала да напоменам дека МОН постојано ги зголемува средствата за капитални инвестиции, а оваа година за инфраструктурни зафати се обезбедени околу 1 милијарда денари што е за два и пол пати повеќе во споредба со минатата година. Зголемување на јавните инвестиции во основното образование се овозможува и со проектот со Светска банка, вреден 21,5 милиони евра, од кои 60% ќе бидат наменети за училиштата, на ниво на грантови за адаптации, промени и за набавка на ИТ уреди и воспоставување дигитални библиотеки. Во тек е и повик за обезбедување на комплетна пристапност на образовни институции, од кои еден дел се основи училишта. Ги повикувам општините да аплицираат и да обезбедат подобри услови за учeниците”, рече Царовска.

Можеби ќе ве интересира...

„ПРВАТА НУКЛЕАРНА БОМБА ЌЕ ПАДНЕ ТУКА“ Доктор Пропаст ја објави најголемата мегазакана за човештвото

Vesti +

Се укинува прогресивното оданочувања, Хонорарците нема да плаќаат повеќе од 10% данок

Vesti +

39 санкции за брзо возење на територија на СВР Охрид

Vesti +

262 санкции за брзо возење

Vesti +

Герасимовски и Шилегов: За еден мандат Центар доби 53.700 м2 нови и реконструирани паркови и нови 5.200 садници.

В+

Ковачевски од Куманово: Германскиот претседател го спомнува Конески, има ли поголема потврда дека сме свои на своето?

Vesti +