„Нигде во дописот на Европската Унија се вели дека граѓаните може да патуваат. Таму пишува дека треба да се изнајде решение, а во моментов сите земји членки да одлучуваат самостојно, бидејќи Република Грција ги има известено, а од нас нема никакво известување. И има прашање до нас, уште колку време ни е потребно за промена на патни исправи,“ рече дополнителниот заменик-министер на МВР во техничката влада, Митко Бојмацалиев во вестите на ТВ21, во врска со пристигнатиот допис од ЕУ и претходно дадената изјава од страна на техничкиот министер Тошковски дека ЕУ нема да прави проблем за патување со пасоши со старото име на државата.