Бочварски од Тетово: Обиколницата кон Косово ќе го олесни патувањето на граѓаните
Vestiplus.mk
МАКЕДОНИЈА

Бочварски од Тетово: Обиколницата кон Косово ќе го олесни патувањето на граѓаните

Тетово ќе добие обиколница кон косовската граница, потврди денеска Министерот за транспорт и врски Благој Бочварски за време на увидот во реконструкцијата на улицата „Гоце Делчев”, во рамки на проектот „Поврзување со локални патишта”.

-Нова обиколница кон Косово која според Генералниот урбанистички план на Тетово предвидено е продолжување на ткн. Индустриска улица со што камионите и други возила директно би се упатувале кон регионалниот пат што води до граничниот премин Јажинце, наместо фреквентниот потег од пазарот до касарната во градот со што ќе го растеретиме и влезот во градот и обиколницата ќе даде целокупен придонес во подобрување на инфраструктурата, појасни Бочварски

Според него за Владата клучно е вилијанието на животната средина пред да се започне со основниот проект за поврзување на Тетово и Призрен.

-Но се додека не добиеме позитивни оценки од сите овие претходни студии или предфази на проектирањето секако нема да започнеме со изработка на основен проект, идејни решенија има, разговаравме со министерот за транспорт и врски од Косово на ова прашање кое што е важно за двата региони верувам, поврзување на граѓаните е многу важно, така што ги правиме сите предфази и  се проектира обиколницата околу Тетово , секако на Тетово-Јажинце кое што е важен правец на моменталниот граничен премин, со што ќе го растеретиме и влезот во градот и обиколницата ќе даде целокупен придонес во подобрување на инфраструктурата.

Можеби ќе ве интересира...

Премиерот Ковачевски во работна посета на РЕК Битола

Vesti +

Петровска на состанок со синдикатите: Oд ноември припадниците на Армијата ќе добијат покачување на платата од 2.000 денари

Vesti +

158 санкционирани возачи во Скопје, 30 за брзо возење

Vesti +

Ковачевски: На 9 Мај гордо ги славиме победата над фашизмот и големата идеја за Европа

В+

104 санкционирани возачи во Скопје

Vesti +

Сашко Николов: Штип ќе го шириме во модерна и убава европска општина

В+