Сите анализи кои ги правиме за зголемување на продуктивноста, за недостигот на работна сила и подобрување на конкурентноста, укажуваат дека се реални нашите ветувања за покачување на просечната за по четири години на над 1.000 евра, изјави во интервју за „360 степени“, потпретседателот на СДСМ, Фатир Битиќи.

Тој најави дека овој тренд на раст на платите ќе ја опфати и минималната плата која за четири години очекува да се зголеми над 600 евра.
„Се знае главната економска понуда за претстојните избори, контурите се знаат, а тоа подобрување на квалитетот на животот на нашите сограѓани“, рече потпретседателот Битиќи.

Тој потсети дека на претходните избори во 2024 година, СДСМ излезе со ветување дека минималната плата ќе изнесува 34.000 денари, ветување кое што не само што е исполнето туку и надминато со зголемувањето на просечната плата на ниво од 40.000 денари во декември 2023 година.