„Не се споредливи понудите. Тие сакаат да не вратат таму каде што бевме, неизвесност. По нивниот начин, ако продолжеше понатаму денес, ќе немаа пензии. Убаво ќе биде да кажат со линеарното зголемување, колкав ке биде дефицитот, 52 % ќе биде. Тоа значи дека пола од нив ќе останат без пензија за некоја година,“ рече Фатмир Битиќи, потпретседател на СДСМ и ко-носител на парламентарната листа на СДСМ во ИЕ 2, во Вин Вин на ТВ Телма.

Тој посочи дека пензионерите мора да бидат над прагот на сиромаштија. И дополнително дека просечна пензија ќе биде 30.000 денари.

„ Дали 5000 денари зголемување е повеќе од 10.000 денари, зголемување на просечната пезнија. Нашиот моделот е помал дефицит и грижа за следните генерации пензионери и зголемување кај сите на праведен и правичен начин,“ рече Битиќи.