Vestiplus.mk
+БИЗНИСТОП ВЕСТИ

Американските стопански комори обединети за подобрување на регионалното бизнис опкружување

Американските стопански комори на Република Северна Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Косово и Србија, одржаа работна средба за време на Конференцијата за паметни градови во Тирана и се согласија за понатамошно зајакнување на економската соработка и промовирање на можностите за развој.

Американските стопански комори се заложија да продолжат да работат заедно за создавање на подобра деловна и инвестициска клима, отстранување на трговските пречки и поттикнување на слободното движење на капиталот, луѓето, стоките и услугите.
Американските стопански комори се обврзуваат да ја унапредат својата меѓусебна соработка и да ги детектираат неискористените можности коишто би произлегле од зајакнувањето на нивните меѓусебни врски.

Соочени со бројни предизвици, вклучувајќи ги енергетската безбедност, недостигот на човечки капитал, нарушувањето во синџирите на снабдување, трговските бариери, сајбер безбедноста и климатските прашања, Американските стопански комори ги повикуваат регионалните лидери да ги забрзаат реформите и соработката во насока на усогласување на своите државни економии со правилата на Европската Унија, нејзините дигитални и зелени агенди, како и за унапредување на односите со Соединетите Американски Држави.

Можеби ќе ве интересира...

СДСМ: Нема да дозволиме хаос, ВМРО-ДПМНЕ нема да ги спаси криминалците, сите ќе одговараат

Vesti +

Спасовски и Илиевски од Зелен рид и 3 МУБ: Темелите се на прво место, градиме за народот, асфалт наместо кал во Куманово

В+

Сè за новата корона-закана што доаѓа од Јужна Африка

В+

Зимско сметање на времето – стрелките на часовникот ќе одат за еден час наназад и оваа година

В+

Богоев: Нашата земја има план А, членство во НАТО и ЕУ, се друго е спротивно на државниот интерес

Vesti +

Познати деталите за трагедијата во кочанско и идентитетот на починатиот

Vesti +