Месењето тесто не е едноставен процес и не секоја домаќинка успева при првиот обид. Има многу рецепти кои нè учат како да направиме меко тесто кое ќе успее дури и ако не сте искусни во готвењето, но прочитајте и кои се грешките што доведуваат до тоа тестото да не успее, а им се случува и на најдобрите.

1. Квасец

Неискусните домаќинки често додаваат премногу квасец при месење на тестото. Внимавајте затоа што го расипува вкусот на пецивото, а може и да почне да се распаѓа. Користете ја точната количина на квасец наведена во состојките.

2. Време

Дури и најмало доцнење влијае на вкусот на пецивото или лебот. Ако тестото се остави 20 минути подолго отколку што треба, нема добро да се испече.

3. Масло

Не заборавајте да ставите масло во тестото. Некои веруваат дека пецивата и лебот побрзо забајатуваат и полесно се ронат, но тоа не е вистина. Маслото го прави тестото подобро и повкусно.

4. Брашно

Немојте веднаш да ја додавате целата количина брашно во тестото. Се додава постепено за да можете да процените дали тестото е добро.

5. Глутен

Кога купувате брашно внимавајте дали содржи доволно глутен, бидејќи тоа е одговорно за врзување на состојките. Нискиот процент на глутен води до фактот дека е потребно повеќе брашно, а потоа вашето тесто дефинитивно нема да успее.