Сите можеме да се чувствуваме несигурни кога започнуваме нови врски, прашувајќи се дали некој навистина нè сака. Никој од нас не чита мисли, но нашето однесување може да даде прилично јасна слика за тоа како се чувствуваме.

За среќа, постојат некои знаци кои јасно одговараат на овие прашања и можат суптилно да им кажат на луѓето како некој навистина чувствува за нив.

Ова се малку познатите знаци на кои треба да внимавате во новите врски:

1. Насоката на стапалата

Ако стапалата на мажот со кој разговарате се свртени кон вас, тоа може да покаже дека тој е заинтересиран за вас.

„Отворениот говор на телото е показател дека некој е љубопитен и внимателен кон вас“, вели лиценцираната терапевтка Шамира Хауард. Други знаци може да вклучуваат наведнување кон вас со опуштени раменици и непрекрстени раце.

2. Положбата на рацете

Кога на некој му е удобно околу вас, обично можете да ги видите неговите раце – не се во џебовите или прекрстени преку градите или споени во задникот. Ова може да биде одличен показател дека вашиот партнер се чувствува безбедно и поврзано со вас.

3. Наведнување на главата за време на разговорот

Ако вашата симпатија ја навалува главата на страна додека ве слуша како зборувате, тоа може да биде добар знак. Наведнувањето на главата може да покаже дека се љубопитни и фокусирани на она што го кажувате.

4. Рацете им се влажни

Можеме да претпоставиме дека тоа само значи дека на некој му е жешко или претерано се поти, но тоа всушност може да биде показател за стрес и нервоза. Нервозниот маж е знак дека можеби е многу заинтересиран за вас и не сака ништо да збрка, што е добар знак дека се грижи!

5. Не знаат што да кажат

Друг начин на кој некој би можел да каже дека е нервозен е ако е сиромашен со зборови – особено ако тие обично се самоуверени или се во центарот на вниманието.

„Кога знаете дека обично се многу елоквентни или имаат самодоверба да водат разговор, а сега одеднаш пелтечат и не знаат што да кажат или им е тешко да ја следат темата на разговорот, ова може да биде знак за интерес за вас“, вели експертот за односи.

6. Стојат или седат во ваша близина

Доколку стојат неколку сантиметри од вас во ситуации кога сте заедно, можно е едноставно да не можат да одолеат на нагонот да бидат што е можно поблиску до вас. Ако не се плашат од интимност и јасно ја изразуваат својата желба да бидат со вас (но не на морничав начин), тоа веројатно е добар знак.

7. При смеење откриваат многу заби

Повеќето од нас престануваат да се насмевнуваат на начин што ги покажува нашите предни заби кога ќе наполниме 5 години, освен ако немаме супер среќа. Значи, ако некој е навистина среќен, нема да се мачи да ги покрие предните заби кога ќе се насмевне.

8. Го проучуваат целото твое лице

Постојаниот контакт со очите може да им направи на луѓето да се чувствуваат непријатно. Значи, ако поголемиот дел од времето го поминуваат проучувајќи ги вашите усни, очи, нос или што било друго – тоа е јасен показател дека им се допаѓате.

9. Ги лижат усните (на сладок начин)

Науката вели дека кога некој ве привлекува, вашата уста произведува повеќе плунка. Така, вашата симпатија може да ги лиже усните или да ги стиска кога е околу вас, доколку навистина се заинтересирани.

10. Остваруваат физички контакт

Физичкиот контакт може да биде добар начин за нив да проверат како реагирате на нивниот допир. Толку мали оправдувања за контакт, како допирање на коленото или ставање на косата зад увото, може да значат дека сакаат да бидат поблиску до вас.

11. Го допираат грлото

Грлото е дел од телото што претставува комуникација и ранливост. Значи, ако тие ја допираат оваа област додека комуницираат со вас, тоа може да значи нешто. На пример, тоа може да биде знак дека тие се заинтересирани за вас и се загрижени да се претстават на вистински начин.

12. Ве издвојуваат од толпата

Во групни ситуации наоѓаат начини да поминат моменти со вас. Тоа може да биде поставување директни прашања или само одговор на нешто што сте го кажале. Смеењето на вашите шеги, гледањето директно во очи и разговорите еден на еден се исто така показатели дека им се допаѓате.

13. Доследни се во комуникацијата

Доследноста во комуникацијата е одличен показател за интерес. Одржувањето контакт е клучно за градење на врската, па затоа не треба да „исчезнувате“ долго време, а потоа да се враќате без објаснување.

14. Поцрвенуваат околу вас

Поцрвенувањето е вистинска реакција на возбуда или добивање доза на адреналин. Затоа, може да биде вообичаен знак дека некој ве привлекува – се чувствува „фатен“ бидејќи покажува знаци дека е возбуден за другата личност.

15. Често се смеете заедно

Смеењето е начин на воспоставување интимност, врска и поврзаност со некого. Значи, ако ова се случува многу меѓу вас, тоа може да значи дека навистина им се допаѓате.